Gewicht mannen grotere risicofactor bij hartritmestoornissen

Het gewicht van mannen wordt steeds vaker in verband gebracht met de gezondheid. Zo blijkt nu dat hartritmestoornissen worden beïnvloed door het gewicht van mannen, meer dan bij vrouwen. Dat zegt een Amerikaans onderzoek van verschillende universiteiten en gezondheidsinsintituten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift ‘Circulation’. Het gaat hierbij om boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren genoemd), een hartritmestoornis waarbij het hart sneller en vaak onregelmatig klopt.

Mannen eerder last van hart- en vaatziekten

Naast de relatie met het gewicht, wat dus bij mannen een grotere rol speelt dan bij vrouwen, blijkt uit het onderzoek ook dat de aandoeningen bij mannen tien jaar eerder ontstaat dan bij vrouwen.
“Net als in eerdere studies naar hart- en vaatziekten zien we ook in deze studie dat vrouwen gemiddeld tien jaar ouder zijn dan mannen bij een eerste uiting van hart-en vaatziekten, in dit geval boezemfibrilleren,” meldt Nu.nl hierover.

Verhoogde BMI als risicofactor

Als het gaat om de relatie met het gewicht wordt er niet zozeer gekeken naar de kilo’s, maar vooral naar het verband met een verhoogde Body Mass Index (BMI). Dit is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. “Het effect van het BMI is bij mannen groter dan bij vrouwen. Daarom kan uit dit onderzoek geconcludeerd worden dat de invloed risicofactoren bij boezemfibrilleren bij mannen en vrouwen verschillen“, aldus Den Ruijter op Nu.nl.

Gezond eten en bewegen

Om de BMI te verlagen of een gezonde BMI te behouden, is het van belang om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Volgens de beweegrichtlijnen 2017 zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur, lieten we al eerder weten.

Check uw gezondheid

Om er zeker van te zijn dat u gezond bent en goed voor uzelf zorgt, kunt u een Health Check-up doen. Met de Health Check-up (een Preventief Medisch Onderzoek) van Medimark krijgt u een persoonlijk advies over uw gezondheid in relatie tot uw leefgewoonten. Kijk hier voor meer informatie.

(Bron: Nu.nl)

Tagged with →  
Share →
WhatsApp Chat with us on WhatsApp (+316 11 11 92 95)