Wat is het verschil tussen een medische keuring en een Preventief Medisch Onderzoek (PMO)?

 In News

Laatst hebben wij u uitgelegd wanneer een PMO aan de orde is. In dit artikel beantwoorden we de vraag wat het verschil is tussen een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) en een medische keuring.

Het doel van een PMO en een medische keuring

Allereerst is er een verschil in het doel van een Medische keuring en een PMO.

Zo wordt er bij een PMO gekeken naar de risico’s van het werk voor de gezondheid van de werknemers, maar ook leefstijlrisico’s en de mentale gezondheid van de werknemer worden onder de loep genomen. Doel is om die risico’s op te sporen en te beperken en om de algehele gezondheid van de medewerkers in kaart te brengen.

Een medische keuring is een medisch onderzoek, waarbij het doel is om vast te stellen of de medewerker in staat is zijn of haar werk goed en veilig uit te voeren.

PMO en Medische Keuring: verplicht of niet?

Zoals u wellicht al weet, is elke werkgever vanuit de Arbowet verplicht zijn werknemers een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden. Het is echter niet in alle gevallen verplicht om als werknemer ook mee te werken aan dit onderzoek.

Een medische keuring is over het algemeen een noodzakelijkheid om in bepaalde branches de werkzaamheden te mogen uitvoeren. Deze is dan ook alleen in die branches verplicht (terwijl het aanbieden van een PMO in elke branche verplicht is) en de werknemer is ook verplicht om hieraan mee te werken. Wel kan er bij meer dan 25 deelnemers een geanonimiseerd groepsverslag verslag worden opgemaakt.

Heeft u vragen over een Preventief Medisch Onderzoek of een Medische Keuring? Neem gerust contact met ons op.

Recent Posts

Leave a Comment

− 8 = 2

Start typing and press Enter to search

WhatsApp met ons +311119295
Stuur via WhatsApp
nl_NLNL